Akupunktur


Hva er akupunktur?

Ordet akupunktur er en vestlig betegnelse for denne nålebehandlingsteknikk. Akupunktur er en asiatisk diagnose- og behandlingsmetode.

Den allmenne oppfattelsen av akupunktur er at behandlingen utelukkende utføres ved hjelp av nåler, som stikkes i bestemte punkter på kroppen. Nålene er dog ikke det viktigste element i akupunkturbehandlingen. Det er viktigere at det er riktige akupunktur-punkter som benyttes.

Akupunktur kan også behandles på følgende måter:

  1. Akupressur – fingertrykk og massasje på punktene
  2. Moxabehandling – varmepåvirking av punktene
  3. Koppesetting – vakuumpåvirking av punktene
  4. El-stimulering – elektrisk påvirking av punktene
  5. Laserbehandling – laserstrålebelysning på punktene

Nålemetoden er allikevel den mest benyttede, fordi den erfaringsmessig virker best, og at det i visse situasjoner er behov for et relativt dypt innstikk for å fremkalle den ønskede effekt.

Hele kroppens overflate er omspent av et elektrisk energibanenett, som vi her i vesten kaller meridianer. Disse merdianer har til oppgave å forsyne alle deler av kroppen med energi, på samme måte som et elektrisk kretsløp forsyner et elektronisk apparat med energi og strøm. Hvis det går en sikring vil apparatet ikke fungere og vi må lodde for å få apparatet til å virke igjen.

På samme måte er det med meridianene. Hvis et organ eller en kroppsdel ikke fungerer normalt er det oftest sikringen som skal utbedres. Dette gjøres ved å behandle noen bestemte punkter på den gjeldende meridian som passerer det syke kroppsområdet. Loddingen som benyttes for eksempel være akupunkturnålen.

Det skilles gjerne mellom to hovedformer for akupunktur:
1) Klassisk akupunktur (tradisjonell eller kinesisk akupunktur)
2) Medisinsk akupunktur (f.eks triggerpunktsbehandling/dry-needling/IMS)

Hva kan behandles med akupunktur:

Smertetilstander
Akupunktur brukes mye for kroniske smertetilstander. Spenningshodepine, migrene, kroniske smerter i muskel-skjelett-systemet (f.eks. lumbago, smerter i nakke, skulder, albue, håndledd, fingre, ryggrad, hofte, knær, ankler, føtter og tær, kombinert med innskrenket bevegelighet), rheumatoid artritt (i stadium I og II), kjeveleddsproblemer, akutte smerter, postoperative smerter, skader og forstuvning).

Søvnvansker
Akupunktur brukes ofte i forbindelse med søvnproblemer, og mange opplever at søvnen føles dypere også i forbindelse med smertebehandling eller andre plager. Akupunktøren vil også se på søvnrutiner og livsstil som også kan bidra til å bedre søvnen.

Neurologiske tilstander
Hodepine, migrene, neuralgier (f.eks. trigeminusnevralgi), hemiplegi etter hjerneslag, Bells paralyse (perifer fascialisparese).

Luftveier
Allergisk rhinitt, kronisk sinusitt, akutte symptomer på betente mandler og halsbetennelse (i tillegg anbefales antibiotika), bronkial astma uten komplikasjoner.

Fordøyelse
Mange funksjonelle og psykosomatiske forstyrrelser kan behandles med akupunktur; kvalme og oppkast etter operasjon og cellegiftbehandling, for mye eller for lite magesyre, forstoppelse, diare, irritabel tykktarm, gallesten.

Blod
Leukopeni etter stråle- og cellegiftbehandling.

Tilstander i urinveier og genitalia
Hovedsakelig funksjonelle eller psykosomatiske problemer, F.eks. inkontinens, enuresis, urinretensjon, blæresten, impotens, mannlig infertilitet, sædkvalitet, (kronisk blærekatarr hos kvinner, står ikke på WHOs liste, men er dokumentert i Norge).

Gynekologiske forstyrrelser
Menstruasjonssmerter, premenstruelle spenninger, kvinnelig infertilitet, svangerskapskvalme, feil fosterstilling, hjelp til smertelindring og igangsetting av veer, mangelfull melkeproduksjon etter fødsel.

Hjerte/kar-tilstander
For lavt og for høyt blodtrykk, psykosomatiske hjertesykdommer, lindring av smerte ved hjertekrampe.

Lettere psykiatriske tilstander
Lettere depresjons- og angsttilstander, søvnløshet, ulike stresstilstander.

Avhengighetsproblemer
Tobakksavhengighet, alkoholavhengighet, narkotikaavhengighet, overdreven spising. Gjelder både hjelp ved avvenning og abstinensproblemer som uro, nervøsitet, overdreven appetitt osv.

Sanseorganene
Menières syndrom, smerter i øret.

For å bestille time, kan du ringe oss eller klikke på denne linken